Bag Aliaset

12 år og stortalent i Fortnite: “vigtigt at have flere ting at gå til, så hele ugen ikke går med at sidde foran skærmen”


Image
(Foto: privat)

Af
Markus Macholm Müller

Mød 12-årige Villum (alias Cr6zyX) for hvem esport er én af mange fritidsinteresser der konkurrerer om den sparsomme fritid. Alligevel er Villum ekspert-spiller i Fortnite, har gennemført talentforløbet i HYDR og streamer Fortnite for andre unge gamere. Og så finder han til dagligt balancen mellem esport, svømning, sejlads og venskaber.

Mange forældre tænker sit, når de hører om spillet Fortnite.

Det gakkede univers med de spøjse dansetrin.

De skøre spil-figurer - fra fodboldspilleren Harry Kane til karakterer fra Star Wars-universet.

Og så er der pengene og berømmelsen. Altså hvis du bliver rigtig god.

Senest skrev den 8-årige Joseph Deen fra USA under på sin første professionelle Fortnite-kontrakt på 200.000 kr. - på trods af aldersgrænsen på 12 år for at spille Fortnite.

Og tilbage i 2016 vandt kun 16-årige Kyle "Bugha" Giersdorf hele 3 millioner dollars – ja, dollars! - ved at blive nr. 1 i VM i Fortnite.

Fortnite er et spil-fænomen, der hele tiden sætter nye grænser for hvad computerspil er.

Og alle kan i princippet give det et skud og kvalificere sig til de store turneringer.

På den måde er spillet et tveægget sværd: både et ”smukt” system, der belønner flid og talent, for alle og enhver der elsker spillet. Men også en omsiggribende passion, hvor du konstant kan forbedre dig, opnå større mål, og uden problemer spille timevis hver dagen.

Så hvordan griber du din sport an, hvis du er godt gammeldags bidt af spillet og tilmed er ganske talentfuld? Og hvordan holder du fast i dig selv i Fortnites gakkede og grænseløse computerspils-verden?

Image
Villum aka. Cr6zyX foran sin esport-station, hvor han spiller Fortnite og streamer på platformen Twitch. (Foto: privat)

At spille Fortnite i fællesskab

Unge Villum, der går under aliaset "Cr6zyX" i Fortnite, lader dog til at have knækket koden.

Han har altid været interesseret i esportens verden. Og som de fleste kender det, kommer interessen for esport med et stort behov for computer-udstyr. Men da Villum fik sin første computer, stoppede det ikke der.

- Da jeg begyndte på Fortnite og fik min første computer, valgte jeg at joine HYDR esport (esport-klub red.). Både for at få nye relationer med venner, og for at blive bedre i den kompetitive del af Fortnite.

Og det er ikke kun Villum, der har fundet frem til dén løsning.

I rapporten Fra professionel esport og soveværelseskultur til foreningsidræt fra 2020 har forsker Anne Bruus undersøgt foreningslivet omkring esport.

Her rapporterer Anne Bruus, at børnene "glæder sig over, at de kan mødes i esport-foreningerne med deres kammerater. Computerspillet er meningsgivende, fordi det skaber en samhørighed med dem, de spiller med”. Sammenholdet giver mening, og meningen skaber glæde.

Image
Villum's esport eksisterer side om side med både svømning og sejlads for Villum. (Foto: privat)

Balancen mellem talent og tid

Da vi spørger Villum, hvordan han finder tid til det hele, synes et nøgleord at være balance.

For ham er esport én blandt mange andre interesse, fortæller han:

- Jeg går både til svømning om lørdagen og sejlads om mandagen. Jeg synes selv, at det er vigtigt at have flere ting at gå til, så hele ens uge ikke bare går med at sidde foran skærmen.

De forskellige fritids-interesser er ikke en hæmsko for den unge esport-atlet.

”Jeg var en af de første til at blive valgt til talentforløbet. Jeg kunne ikke blive andet end glad, fordi det viste, at jeg havde nået mit “lille” mål.”

I foråret 2021 blev han udvalgt til talentforløbet i HYDR esport for de ekstra ambitiøse esport-atleter, som er klar til næste skridt i deres udvikling.

Hvordan havde du det med at blive udvalgt til talentforløbet?
- Jeg havde faktisk vidst i noget tid, at HYDR esport ville lave deres eget talentforløb. Det fik mig virkelig til at grinde mere og mere for at blive udvalgt, men da jeg kom til esport, fik jeg af vide af min træner Jonas/Aderez, at jeg var en af de første til at blive valgt til talentforløbet. Jeg kunne ikke blive andet end glad, fordi det viste, at jeg havde nået mit “lille” mål.

Hvad har du så lært indtil nu på forløbet?
- Jeg har lært en masse ting af talentforløbet, men nogle af de vigtigste ting er, hvordan jeg skal holde koncentrationen under pres (”Chimp og Champ-metoden”, red.), og hvordan jeg kan holde mine venskaber ved lige og på samme tid spille Fortnite.

Hvad vil du gerne udvikle dig videre med?
- Jeg har en masse ting, jeg gerne vil udvikle mig med, men nogle af de vigtigste ting er hvordan, jeg skal gå ind til en kamp. Fx hvordan jeg kan sørge for, at jeg ikke bliver nervøs før en kamp, eller hvordan jeg holder min motivation oppe, hvis jeg dør 3 games i streg.

Image
Uden mad og drikke duer helten ikke! På talentforløbet lærer de unge esport-atleter også om kost, motion og livsstil. Lasagnen er dog lavet derhjemme i familien (Foto: privat)

Værktøjerne til at udvikle sig som esport-atlet

På talentforløbet gennemførte Villum en række workshops med fokus på koncentration, mentalitet og livsstil, med tilhørende træningssessions med esport-coaches.

Her betragtes Fortnite ikke bare som hygge-gaming. Men som en disciplin, hvor spilleren lærer sig selv at kende, og derfor får værktøjer til at udvikle sig som esport-atlet, der konkurrer på et højere niveau.

Deltagerne arbejder her med at udforske sine personlige begræsninger og styrker. Hvordan de får mest ud af deres talent. Finjusterer deres koncentration. Og udvikle den præstations-mentalitet de i forvejen navigerer efter, når de spiller kampe.

Villum fastholder blikket på de mentale øjeblikke i spillet:

- Jeg har en masse ting, jeg gerne vil udvikle mig med, men nogle af de vigtigste ting er hvordan, jeg skal gå ind til en kamp. Fx hvordan jeg kan sørge for, at jeg ikke bliver nervøs før en kamp, eller hvordan jeg holder min motivation oppe, hvis jeg dør 3 games i streg.

Esportens sociale sider

At Villum også spiller Fortnite for det sociale liv, som for konkurrence-delen, står klart, da vi lærer, at Villum ofte streamer Fortnite hjemmefra, til andre unge gamere, der ser med.

”Jeg lærer at være et godt “eksempel” for andre, fordi nogle mennesker sidder måske og ser op til mig”

Streaming betegner, at du live-udsender dig selv på nettet, fx fra gaming-stationen derhjemme, mens du typisk spiller computer, musik eller gør andre aktiviteter, ofte mens du kommenterer, interagerer og snakker med dine dine seere undervejs. Idag et ekstremt udbredt fænomen, fx på Twitch, hvor platformen har over 25 millioner daglige brugere.

- Jeg streamer mest Fortnite og grunden til, at jeg er blevet en streamer er fordi, at jeg altid har syntes, at det har været en sjov ting at kunne sidde og streame, imens nogle andre mennesker kigger på og kan skrive til en.

Det sociale er i højsædet og Villum streamer for det gode spil og det gode selskab. At kunne underholde med sine evner. Og samtidig være et forbillede, der holder det ansvar, der følger med at blive en rollemodel på internettet, højt.

- Noget af det fedeste ved streaming er også, at du er så social med så mange andre mennesker, der laver det samme som dig (altså streamer), så du får en masse nye venner og får en masse interessant at snakke om. Jeg lærer at være et godt “eksempel” for andre, fordi nogle mennesker sidder måske og ser op til mig, så derfor er det vigtigt at være ordentligt og snakke ordentligt.

Det kommer også til udtryk, når vi spørger ham, hvad det bedste ved at streame er: ”100% at du kan gøre andres dag bedre ved, at du sidder og streamer.”

Bag aliaset er en portrætserie om unge esport-atleter i HYDR – novicer som rutinerede. Vi spørger dem, hvordan de griber deres interesse for esport an - på godt og ondt - og hvordan de navigerer i esportens vilde verden.